2014. június 19., csütörtök

Koreai tradicionális hangszerek

Volt egy szavazás az oldalon, amin azt kérdeztük, hogy milyen témában olvasnátok többet. Köszönjük a sok szavazatot, így mi is tudjuk, mik érdekelnek jobban titeket. A hagyományokhoz is sok szavazat érkezett, így kerestem egy hozzám is közel álló témát: Most a koreai tradicionális hangszerekről írok egy keveset.

A zene életünk fontos része. Mindig, minden korban szüksége volt az embernek zenére. Mindenkiből más hatást vált ki. 
A zene szépsége nagy mértékben függ az az emberi, vagy a hangszer által megszólaltatott hangoktól. Mondják, hogy lehet bármilyen mesterien megkomponált egy darab, ha nincs, ami azt lejátszaná, ha nincs hangja, akkor néma, nincs benne élet.


Korea hagyományaihoz is szorosan kapcsolódik a zene. Mi is belebotolhatunk, ha érdekel minket ez az ország. Így tekintsünk be egy kicsit a hangszereik világába...

Koreában 60 hagyományos hangszert ismerünk. Van ezek közül, ami réges-régre, a 4. századra visszavezethető, és van olyan, ami később került be, nyugati vagy kínai hatásra. Volt, ami nem állta meg az idő próbáját, volt, aminek meg egyre nőtt a népszerűsége. Tény, hogy van 20 olyan hangszer, amit még ma is használnak széles körben.

A koreai hangszereket helyben megtalálható anyagokból készülnek, azt mondják, ez adja a természetes hangját. 8 féle anyagcsoport van, eszerint csoportosították őket, egy 1903-as írás szerint: fém, húr, bambusz, állati bőr, fa, agyag, sütőtök, és a kő. Ma már ők is a nyugati rendszer szerint csoportosítanak, vagyis: húros, fúvós, ütős hangszerek vannak.

Csoportosíthatjuk a koreai hagyományos zenét/hangszereket udvari és népi zene szerint is. A királyi udvarban rendszerint szertartások, ünnepek alkalmával játszottak, népi muzsika pedig gyakran a vándorzenészek, vándor artisták által terjedt.


Húros hangszerek:
 • Gayageum
  12 selyemhúrral rendelkezik, a
  pungnyu gayageum  a Silla korból származik, ma már van olyan típusa is, aminek 17, 18. 21, vagy 25 húrja van.
 •  Geomungo
  6 selyem húros hangszer, ami nagyon népszerű volt régen. A Koguryeo korból származik. Egy kis bambusz rúddal pengették.
 • Ajaeng
  7 selyem húros darab, ülő helyzetben játszottak rajta, hogy az egyik felét egy kis emelvényre támasztották, így a hangszer lejtett.
 • Yanggeum
  Ez az egyetlen európai típusú tradicionális hangszer, ami a 18. században került be. A selyem húrokkal szemben, itt fém húrok vannak.
 • Haegeum
  Két húros hangszer, melyből vonó segítségével nyernek hangot. Valószínűleg Kínából származik, a Goryeo korból. (Jól ismert a Királyi ház titkai sorozatból, Dong Yi játszott rajta sokat.)


Fúvós hangszerek:

 • Piri (Pillyul)
  Bambuszból készült fúvós hangszer, közel-keleti hatásra. Népi és udvari zenében is használták egyaránt.
 • Tungso (Tongso)
  Vastag, öregebb bambuszból készül, kezdetben főleg udvari hangszer.
 • Taepyeongso
  Oboa szerű hangszer, egy fából faragják ki. Főleg hadseregekben használták, erőteljes hangja miatt, jó volt menetelés alá.

 • SaenghwangEgy szájharmonika szerűség, ami rövid és hosszú bambusz darabokból áll.
 • Daegeum
  Ez a hangszer egy hosszú bambusznádból készül, oldalról fújnak bele, általában ülő helyzetben játszanak. Népdalokban említik:
  "A daegeum-től az ellenség visszavonul, meggyógyítja a betegséget, és nyugtatja a szelet és a hullámokat."
 • Sogeum
  Egy kicsi, bambusz, oldalfúvós
  hangszer, amit nem kifejezetten használnak szólójátékokra.
 • Danso
  Tiszta hangja miatt gyakran szóló hangszer. Mivel kicsi, egyszerű, tanítják általános iskolában is a gyerekeknek.
Ütős hangszerek:
 • Kkwaenggwari
  Egy korong alakú, 20 centiméter átmérőjű korong, amit egy bot ütővel vertek. Udvari és népi zenében is előfordul.
 • Jing
  Egy körülbelül 38 centiméter átmérőjű gong, amit párnázott bottal ütnek, a puhább hangért. Szertartások, népi, udvari zenében egyaránt használatos volt.
 • Janggu
  Homokóra alakú dob, fából, állati bőr van rajta kifeszítve. Bal oldalon tenyérrel ütötték, jobb oldalon bambusz bottal.
 • Buk
  Népszerű ütős hangszer, fából és marhabőrből. Mezőgazdasági ünnepeken előszeretettel használták. Vagy a földre fektették, vagy vállba akasztották.
 • Sogo
  Kicsi, 20 cm átmérő, fogantyús dob. Akik játszottak rajta, csúcsos sapkát viseltek. A sogo-ra való táncot sogochum-nak nevezzük.
 • Bak
  Egy hat fadarabból álló kereplő, amit szarvasbőr madzag tart össze. Összeütve taps szerű hangot hallat. Ezzel jelezték az udvarban a tánc kezdetét és végét a Silla királyságban.

 • Chuk
  Konfúcionista és udvari szentély szertartásokhoz használták. A chuk egy trapéz alakú doboz, melybe bele van vezetve egy farúd.
 • Pyeonjong
  Két párhuzamos rúdra felfüggesztett 16 bronz harang. Eltérő vastagságúak, ez adja a különböző hangokat.
 • Pyeongyeong
  Két párhuzamos rúdra felfüggesztett 6 L alakú lap. Nem változott a hangja külső tényezőktől, így gyakran erre hangolták be különböző hangszereiket.
forrás:
english.visitkorea.or.kr

http://www.ktpaa.org

Így jutottunk kis összefoglalónk végéig. Remélem sokatoknak hasznos információval szolgálhattam. Nektek van kedvenc koreai hangszeretek? Tradicionális zenétek? Hozzáfűzni valótok? Küldjétek el! *-*

Engedjétek meg, hogy a kedvenc haegeum-ön játszott dalommal köszönjek el, ami szerintem sok mindenkinek ismerős. További szép hetet! FIGHTING~

2 megjegyzés:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=GVMZcpLfjL0

  Nekem máig a kedvenc hangszerem! És előadásom!

  VálaszTörlés
 2. meg akarok tanulni Haegeumozni és gayageumozni <3

  VálaszTörlés