2013. november 11., hétfő

Vedd már észre, hogy lány vagyok! -avagy a fiúnak öltözés a doramákban-

A koreai doramák (és úgy egészében az ázsiai sorozatok) gyakori eleme, hogy a lány beöltözik fiúnak, mert 
1. úgy jobban érvényesül,
2. egy félreértés miatt kerül ebbe a helyzetbe,
3. valaki fedezése miatt ölt fiú ruhát,
4. nincs jobb dolga :)
5. így sokkal viccesebb a sztori!

Általában ezekből a helyzetekből szoktak a legviccesebb dolgok kisülni, mert az ázsiai nemek közötti visszafogottság, így kevésbé jellemző. És így a reflektorfényben lévő páros is közelebb kerülhet egymáshoz.
Persze a néző azonnal észreveszi azt, hogy a női főszereplőből nagyon is hiányzik az Y kromoszóma (én gyakorta fogtam a fejemet, hogy: "ez egy nő, hogy nem veszitek észre???"), még jó, hogy a dorama résztvevői ismerték a forgatókönyvet, így vannak olyanok, akiknek nagyon nagyon sokáig fejtörést okoz a helyzet.
Akkor nézzük a 'beöltözök fiúnak' drámákat.

1. You're beautiful
Történet: 
Az apácajelölt helyettesíti az ikerbátyját, aki az új tagja a leghíresebb fiúbandának, a A.N.JELL-nek. Pár hétre kell a bátyjának öltöznie, míg az vissza nem tér az USA-ból, de persze minden egyes pillanatba bonyodalmakba ütközik.
Hihetőség: 
Hát engem Park Shin Hye (a sorozatban Go Mi Nam/Go Mi Nyu) nem győzött meg arról, hogy van fiús oldala is. Annyira szerencsétlen volt, hogy néha már a fejemet vertem a falba, miközben nevettem. Az énekhangja meg pláne. Nem hinném, hogy egy 20 év körüli fiú tud ilyet produkálni. (Már ha nem kasztrálták előtte :D ) Még jó, hogy a fiúszereplők is így gondolták ezt, (kivéve szegény Jeremy-t, aki összezavarodott az új tag lányos viselkedése miatt), így hamar rájöttek a titokra.
Vélemény:
Ez volt az első ilyen típusú dorama, és valószínűleg ezt bármennyiszer képes lennék végignézni, mert annyira jó. Egyik kedvenc romantikus vígjátékom.











   


2. Sungkyunkwan scandal
Történet:
 Egy eszes lány a Joseon korban, a családja megélhetése érdekében elmegy a kizárólag fiú iskolába, a híres Sungkyunkwanra tanulni. Persze ügyesnek kell lennie, nehogy a szobatársai, és a többiek rájöjjenek erre, mert akkor akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá.
Hihetőség: 
Park Min Young (Kim Yoon Shik) sem nevezhető éppen férfiasnak. A bociszemeivel nézett a világra, és valahogy hiányoltam hogy a viselkedését és stílusát sem alakította egy cseppet sem fiússá. Az, hogy a szobatársai, főleg a bal főminiszter fia, (Micky Yoochun) miért nem jött rá hamarabb arra, hogy nő, az a mai napig titok előttem. 
Vélemény:
 Nagyon szerettem ezt a doramát (eltekintve attól, hogy néha már én éreztem magam kínosan a srác helyett, mikor azt hitte, hogy egy fiúba szeretett bele). A szereplők, a történet, minden a helyén volt.














3. Coffee prince
Történet: 
Egy fiús lány, aki a családja eltartója, találkozik egy lusta, gazdag örökössel, (aki fiúnak hiszi a lányt), de a gazdag csemete csak akkor kapja meg a pénzét, ha egy régi kávézót felfuttat. De ő elhatározza, hogy csak férfiak fognak dolgozni ott, és mivel a lányt is fiúnak hiszi, ezért felveszi, hogy dolgozzon ott.
Hihetőség:
Talán ebben a sorozatban hittem el a legjobban, hogy akár egy lányos fiú is lehetne. Yoon Eun Hye-nek ugyan bájos arca van, de a színészi játéka, és jelmezek miatt nem éreztem annyira azt, hogy lesüt róla, hogy itt valami nem stimmel.
Vélemény:
Kacagtató sorozat volt, tetszett a lány karaktere, hogy olyan kemény volt, és nem az az ártatlan bociszemű lány, aki a nevét is elfelejti, ha hozzá szólnak.
















4. To the beautiful you
Történet: 
Egy USA-ban élő koreai lány meglát az olimpián egy magasugró fiút,  aki lelket önt belé a szavaival. A fiú egy baleset után nem akar többet ugrani, így a lány fiúnak öltözve beiratkozik a fiúiskolába, hogy rábeszélje a srácot, hogy újra ugorjon.
Hihetőség:
Choi Sulli sem volt egy kigyúrt sportoló, hogy elvegyült volna a sok fiú között, de a körülményekhez képest még mindig hihető volt. Kifejezetten fiús ruhákba öltöztették, ami teljesen szöges ellentétben állt a You're beautiful-os ruhakölteményekkel :D Bár a főszereplő fiú (Choi Min Ho) hamar rájött, azért voltak itt is olyanok, akik nem tudták hová tenni az esetet.
Vélemény:
Imádtam, háromszor is végignéztem. Olyan sorozat volt, amiben mindent szerettem, zene, szereplők, történet.














5. The strongest K-POP survival
Történet:
Egy lány, aki szeretne híres lenni, elindul egy válogató versenyen, ahol a híres M2 fiúbanda új tagjait keresik. Persze sikerül neki, és 8 társával együtt kell laknia, mint gyakornokok, és ahol végre majd kiderül, hogy ki lesz a végső 4 ember, aki bekerül.
Hihetőség:
Go Eun Ah (MBLAQ Mir nővére) szerintem jól alakította a fiút. Nem volt férfias jelenség, inkább a divatfiú irányba hajlott. Pont ezért, nem volt zavaró, hogy lányos. Persze itt is fejtörést okozott a nőiessége az eredeti M2 frontemberének. (aki Micky Yoochun öccse. Érdekes, hogy mindkettő testvérnek van ilyen doramája.
Vélemény:
Sokan azt mondták, hogy ez a sorozat a You're beautiful koppintása, ami igazából csak annyiba igaz, hogy mindkettő zenés/énekes. De amúgy minden már eltér. Tetszett a lány erős személyisége, és az, hogy kiállt az igaza mellett.

























6. Queen Seon Deok
 Történet:
Valószínűleg minden k-drama rajongó életében valamilyen formában jelen volt (már aki nézte a magyar csatornán futó koreai királydrámákat) Nem arról szól az egész, hogy a lány fiúnak öltözik, azonban egy fontos részét teszi ki, ezért láttam jónak ezt a drámát is idesorolni.
Hihetőség:
Lee Yo Won, azokban a jelmezekben és ezzel a játékkal szerintem elég hihetően játszotta a beöltözött katonát. Persze itt is van, aki elspre kiszúrja, hogy mi a helyzet (Bidam) és van akinek csak akkor esik le a tantusz, mikor már látott valami olyat, ami egy férfinál nem úgy van (Yu Shin)
Vélemény:
Az első koreai sorozat, amit végig láttam, teljes egészében. Hogy mondhatnék bármi rosszat rá? :) Szerintem a legjobb volt a tévében leadott sorozatok közül.















7. Painter of the wind
Ezt a sorozatot még nem láttam, így nem tudok róla véleményt írni, de megemlítem, hogy ilyen is van.
A történet: Egy lány a Joseon korban beöltözik fiúnak, és a Királyi festőakadémián tanul.
(Ha tévednék, javítsatok ki)













8. Gu family book
Történet:
Itt sem a fiúnak öltözés teszi ki a fő szálat, de azért érdemes megemlíteni.
Egy isteni leszármazott fiú próbálja megszerezni a Gu családi könyvet, aminek segítségével emberré válhat.
Hihetőség: 
Itt muszáj megjegyeznem, hogy Suzy a legnagyobb jóindulattal sem volt fiúnak nézhető. Nekem először le sem esett, hogy Kang Chi fiúnak nézte... Ha Koreában a fiúk úgy néznének ki, mint itt Suzy, akkor igen nagy bajok lennének a nemi megkülönböztetésben :)
Vélemény:
Pár nap alatt végignéztem a 24 részt, annyira abbahagyhatatlan volt. Élveztem minden pillanatát.


















9. Marry stayed all out night
Jaa... hogy Jang Geun Suk itt nem lány, aki fiúnak öltözött... már azt hittem.... Lépjünk tovább :)
(Bocsánat, ha valakinek a lelki világába gázoltam, de ez kihagyhatatlan volt :D )




10. Ma boy
És a ritka eset, mikor fordul a kocka... és a fiú öltözik be lánynak.
Történet:
Geu Rim egy művészeti iskola tanulója és arról álmodik, hogy egyszer popénekesnő válik belőle.
Az iskolában kap egy új szobatársat, Irene-t. Irene a suli szépe és mindenki szerelmes belé, de azt senki sem sejti, hogy az igazi neve Hyun Woo és valójában egy fiú. 

Hihetőség:
Hát ha nem is olyan nőies lány, de az összes eddigi  közül a leghihetőbb átváltoztatás. Nincs összehasonlítási alapom ebből, így eddig ez a legjobb fiú beöltözik lánynak dorama.
Vélemény: 
Egymás után kétszer is megnéztem ezt a mini sorozatot, mert annyira egyedi a témáját tekintve, és olyan vicces, hogy még az érettségim előtti este is ezt néztem lazításként.  





















+1. Mulan
Ez meg hogy került ide?
Hát igen, nem koreai de kétségkívül a legelső, és az egyik legjobb.
Ezen nőttem fel, és akkor még nem is sejtettem, hogy mennyi ilyen témájút fogok nézni később...


















 Remélem tetszett az összeállításom. Ha esetleg valamelyik doramát kihagytam volna, írjátok meg :)
FIGHTING!

8 megjegyzés:

  1. Szia(sztok)! :)
    Ilyen típusú sorozat még a Nail Shop Paris is! ;)
    Egyébként nagyon tetszik az oldalatok! Facebookról tévedtem ide. Azt hiszem mostantól én is az olvasótok leszek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úúú, tudtam, hogy valamelyiket kihagyom... mondjuk még azt sem láttam, de a listán van. :)
      Köszi a dicséretet, igyekszünk a továbbiakban is :)

      Törlés
  2. Szia(sztok)! c:
    szerintem ide tartozik a Bromance sorozat is^^

    VálaszTörlés
  3. sziasztok!
    pont ide illik a snow lotusz/havasi lótusz/Seollyeonhwa is :D

    VálaszTörlés
  4. Moonlight drawn by clouds :D nekem nagyon tettszett a sorozat
    eunuchnak öltözött be a csaj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt kár kihagyni a felsorolásból!!! A Moonlight drawn by clouds nagyon jóóóó!

      Törlés
  5. Empress Ki avagy a császárság kincse, hosszú sorozat, a főszereplő az az igazi belevaló tökös csaj szóval elég hihetően adja szerintem a fiút, én nagyon szeretem a sorozatot, bár csak a történet elején adja ki magát fiúnak az is kitesz jó néhány részt

    VálaszTörlés