2014. május 2., péntek

Hol ehetünk Koreában?

Doramákból, képekről már biztosan ismerjük őket. Vagy az utcán lévő ételárusok, soju sátrak, az asztalon, handmade módon elkészített BBQ husok, tradícionális éttermek... Gondoltam, kicsit utánajárok a dolgoknak, hogy pontosan milyenek is vannak!
Vágjunk is bele!


Bunsikjib (분식집)- Bunsik ház
A Bunsik (분식) koreaiul azokat az ételeket jelenti, amik lisztből készültek. Ilyen például a ramyeon (라면 koreai instant tészta, nálunk gyakran csak ramen), tteokbokki (떡볶이, hengeres rizssüti, fűszeres mártással) és a twigim (튀김 sült zöldség, tojás vagy tengergyümölcsei). Az Odeng (오뎅,  ami koreai stílusú halsüti, amit egy fapálcikára felszúrva készítenek, és halas levesben melegítenek, gyakori, csakúgy, mint a koreai véres kolbász (순대, sundae).
 Ezek az ételek általában olcsóak, angolul "street food", vagyis "utcai ételek", mégis egy étteremben kaphatóak, amit bárki meg tud venni, ha éppen arra jár, és megkívánja.
Az egyik típusú bunsikjib, a kimbab féle dolgokra specializálódott. Ilyen például, az elvileg mindenhol megtalálható Kimbap  Nara (김밥나라) és Kimbap Cheonguk (김밥천국). Általában napi 24 órában nyitva vannak. Mint a neve is mutatja, rizs alapú ételeket szolgálnak fel, mint például a kimbap (김밥) és bibimbap (비빔밥). Olcsó, és szinte mindig elérhető :)

Odeng



Pojangmacha (포장마차)
 Ez az "utcai ételek" lelőhelye. Általában itt állva fogyasztják az ételeket, amit ott helyben szervíroznak, ilyen a ttoekbokki, twigim, kimbap, odeng és sundae. Néha este átalakítják a helyet kissé a sátorban, asztalokat tesznek le, és akkor komolyabb ételeket is készítenek, tésztákat, és persze akkor előkerül a végtelen mennyiségű soju.


Helyi piacok (시장)
 A helyi piacokon általában ugyanúgy megtalálhatóak a pojangmacha-stílusú utcai ételek, vagy esetleg egy kicsit összetettebbek is. Különböző fajta tésztákat lehet fogyasztani, és persze van, pár piacnak saját specialitása, a Kwangjang Piac például híres a mung bab palacsintáról (빈대떡, bindaetteok).

Kínai étterem
Koreában ugyanúgy megtalálhatók a kínai éttermek, elvitel, házhoz szállítás ugyanúgy van, mint nálunk. Olcsón lehet fekete tésztát (자장면, jjajangmyeon), édes savanyú sertéshúst (탕수육, tangsuyuk) vagy csípős gyümölcsei tésztalevest ( 짬뽕, jambong) kapni. Persze nyilván ez olyan, mint máshol, és messze van az igazi kínai ízektől.



A sült csirkés
 Koreaiul a 치킨 (kiejtés: chikin, megjegyzem, ezektől az átvett szavakon néha nagyon tudok nevetni) a sült csirkét jelenti. A menü változatos, de nem olyan nagy mértékben. Új hagymás, csípős, foghagymás verzió is kapható. Általában csirkén kívül nem sok dolog kapható.
De a csapolt sör, a (생맥주, saeng maekju) vagy a soju, vagy ennek a kettőnek a gyilkos keveréke (a somaek) elhagyhatatlan italok itt is. A csirkét gyakran csomagolják el, vagy szállítják ki.


BBQ étterem
És végre itt van a csináld magad BBQ, ami már a doramákban is felkeltette az érdeklődésemet, hogy egy ilyen helyre egyszer mindenképpen el kell menni. Sertéshús, belsőségek, csirke, marha és tengergyümölcsei, mind nyersen érkeznek az asztalhoz, ahol te magadnak megsütöd a faszenes, vagy gázzal működő grillen, az asztalon. Persze itt is kaphatóak saláták, és egyéb köretek. Hogy jobban csússzanak a zsíros ételek, itt is nélkülözhetetlen a soju és a sör. A rizs, (공기밥, gonggi bap) választható, de aki rendel, az általában kap hozzá még egy fazéknyi rotyogó erjesztett szójababpörköltet is (doenjang jiggae, 된장찌개). Az étkezést egy Naengmyeon-gal, vagy egyéb hideg tésztákkal jó zárni.


Hof
Ezek a koreai bárok. Furcsa, hogy itt is kell ételt rendelned az ital mellé.
Nem épp a legszokványosabb dolgokat kapni itt étel gyanánt, vannak gyümölcskosarak, sült dolgok, de nincs egy egyszerű zacskó chips. De általában sokáig van nyitva, és az alkohol olcsó itt.


Makgeolli Házak/Tradicionális pub  막걸리집 / 전통주점
Ez a koreai rizsalkohol sok helyen kapható, éttermekben, hof-ban, de ezek a faburkolatú, tradicionális házak helyet adnak, hogy az emberek más körülmények között tudják a makgeolli-t vagy dongdongju-t  inni.  Jeon (전, palacsinta) gyakran jár párban a mokgeolli-val.
A hagyomány szerint esős időben ilyen ételt kell enni, mert az eső hangja, és a sercegő jeon hangja hasonlít. Ezen kívül csupa hagyományos koreai ételt lehet itt kapni, mint például kimchi, golbaengi, és Dotorimuk.



Természetesen ezeken kívül ugyanúgy megtalálhatóak, a világ szinte minden országában elterjedt nyugati falatozók (de szépen fejeztem ki magam), gondolok itt KFC, McDonalds, Burger King és társaikra.
De úgy vélem, hogy ha már Koreába megy az ember, akkor bizony az eredeti dolgokat kell kipróbálni. És a jelek szerint, ha egyszer kijutunk, ott sem fogunk éhen halni! :)

További szép hetet, FIGHTING~

2 megjegyzés:

  1. Éhen halni? Soha! A koreai konyhát rám szabták, úgy ahogy van. Hallal, zöldséggel, hússal, tengergyümölcseivel és minden egyéb mással... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsés ember... :) én meg pont, hogy nem szeretem a halas dolgokat :) de egy BBQ-s étterembe egyszer mindenképp elmegyek.

      Törlés