2016. április 28., csütörtök

Hogyan együnk egy koreai étteremben?


Tudom, sajnos csak kevesen jutnak el Koreába, hogy ott próbálják ki az igazi, helyi éttermeket, de azon szerencsések, akik egyszer végre eljutnak, biztosan tudni szeretnék, hogyan is kéne úgy enni, viselkedni, mint a koreaiak.

(Zárójeles megjegyzés: vigyázzunk, honnan informálódunk, nem biztos, hogy mindenhol jó tanácsot kapunk:

zárójel bezárva.)


Hacsak nem akarunk egy masszív tömegverekedésbe kerülni, vagy más módon a sittre jutni, (ahonnan természetesen nem fog kiszabadítani minket a mesebeli Oppa) akkor tényleg ne köpjük orron a "kis kínai azaz koreait", mert úgyis mi húznánk a rövidebbet.

Először is, egy koreai étteremben oda ülhetünk, ahova akarunk. Néhány európai kultúrával ellentétben, ahol az ajtónál pincér vár, megkérdezi hány főre kell asztal és odavezetnek az általa kiválasztott helyre, Dél-Koreában ha szabad helyet látsz, oda nyugodtan leülhetsz!

Hogyan szóljunk a pincérnek, hogy rendelnénk? Valószínűleg nem fog magától odamenni, szólítani kell. Erre sok helyen már külön csengő van az asztalon, amit csak meg kell nyomni:
Ha ilyet nem találunk, akkor pedig bátran kiáltsuk el magunkat, hogy jeogiyo (저기요, azaz "elnézést") hangosan és magabiztosan, akkor oda fognak menni. :)
Ha barátságosak akarunk lenni, akkor az idősebb pincérnőket "imo"-nak, a fiatalabbakat "unni"-nak szólítsuk. A férfi pincéreket pedig akárhogy megszólíthatjuk, nem nagyon érdekli őket :P :P (értsd: lehet oppa, ahjusshi, harabeoji, és társaik)
A koreai éttermekben a pincérek nem osztják fel az asztalokat, mint nyugaton, inkább a munkafolyamatokat osztják el egymás között.
Az evőeszközöket és szalvétákat nem teszik ki előre az asztalra, ezeket egy lezárt dobozban tárolják, és a vendégek terítenek meg maguknak. Ennek mindössze annyi oka van, hogy a koreaiak nagyon ügyelnek a tisztaságra.
Ha rendelnek valamit, azt mindig megosztják egymással: vagyis nyugodtan belenyúlkálhatsz a társaid ételébe, felcsippenthetsz az evőpálcikákkal egy falat bulgogit, egy tál levesből egyszerre hárman-négyen is kanalazhattok, vagy belemártogathatod a mandut a másik előtt lévő szószba, a másik evőpálcikájával - igen, ez erősen ellentmond az előző "steril evőeszközöket veszünk ki a dobozból" dolognak, de hát ázsiai logika... (Természetesen, ha ez frusztrál, csak kérj egy "ap jeobshi"-t (앞 접시) és kihoznak neked egy új adaggal.

A koreaiak vizet csak az étkezés végén isznak, 1-2 pohárkával, mert úgy tartják, hogy rosszat tesz az emésztésnek, ha túl sokat iszol étkezés közben. De vizet bármikor, mármennyit kérhetsz, minden koreai étteremben ingyen adják! (És mivel európai arcod van, nem néznek majd rád olyan furán, hogy sokat iszol (vizet persze.))
Hogyan fizessünk? Nem úgy, hogy szólunk a pincérnek, hogy "Kérnénk a számlát", mert jó eséllyel kiröhög, hogy hülye miguksaram (vagyis amerikai).  Mindig felírják az asztalodnál, mit rendeltél, és mennyit, de fizetni általában a kijáratnál tudsz a kasszánál.Már összefutott a nyál a szádban, igaz? Legszívesebben felpattannál most rögtön egy járatra, átruccannál Szöulba beülni samkyeobsal-t (삼겹살) sütögetni és sojut iszogatni...
Szerencsére nem feltétlenül kell 8000 km-t megtenni, hogy koreai éttermet találjunk. Ugyanis van néhány Magyarországon is, igaz, talán nem mindegyik 100%-ban autentikus, de azért elmondhatjuk, hogy rendes koreai ételeket lehet kapni, koreai szakácsok készítik, és koreai stílusban szolgálják fel.

Néhány tipp, aki Magyarországon szeretne koreai ételeket kóstolni:
1. Szöul ház (1011 Budapest, Fő u. 8.)
2. Arirang étterem (1125 Budapest, Istenhegyi út 25.)
3. K-point (1071 Budapest, Bethlen Gábor u. 31.)
4. Yamato étterem (1065 Budapest, Jókai u. 30.)
5. Jankovich kúria és Wellness Hotel  (2459 Rácalmás, Jankovich Miklós köz 1.)
6. Oceans' (7621 Pécs, Citrom utca 7.)
7. Wok to Box (4025 Debrecen, Simonffy u. 1/a)

Ha valakinek van már bármilyen tapasztalata az éttermekkel kapcsolatban, egy kommentben nyugodtan megoszthatja velünk!  :)


A cikk részben a http://seoulistic.com fordítása.

4 megjegyzés:

 1. Debrecenben van egy koreai étterem a Zing, ami az Egyetemvárosban található meg, főleg ott tanuló koreai diákok miatt (is) működik,érdemes oda is elnézni továbbá feruárban nyílt a Manga étterem ahol szintén van lehetőség koreai ételek kóstolására. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönjük a friss infókat!
   Ezek az éttermek is felkerülnek a bakancslistámra. :)

   Törlés
 2. A Hangukkwan az egyk legrégebbi koreai étterem Budapesten, én még 2006-ban jártam ott először:D Az Ilka utcában található, és az Arirang-hoz hasonlóan, oda is járnak a koreai turistabuszok....ami jelzésértékű:D

  VálaszTörlés