2014. január 21., kedd

Mit számít a korkülönbség Koreában?


Oppa (오빠) = Báty (lánynak)
Unnie (언니) = Nővér (lánynak)
Hyung (형) = Báty (fiúnak)

Noona (누나) = Nővér (fiúnak)

Gyakran hallhatjuk ezeket a kifejezések doramákban, nyilván tudjuk is a jelentésüket. Az is feltűnhetett, hogy nem csak a vértestvérek hívják egymást oppának, vagy unnie-nak, hanem a közeli ismerősök is.
És ez miért számít? Nyugati országokban nem sokat tesz egy két év korkülönbség, de az ázsiai országokban annál többet. Gyakori ismerkedéseknél, hogy az életkort, vagy a születési évszámot kérdezik. Nézzük most meg, hogyan viszonyulnak egymáshoz a korkülönbséget tekintve.


1. Egyidősek = barát (친구)
Azonos korúnak lenni, azt jelenti, hogy egyenlőek vagytok, és erre mindenki a barát   (친구=chingu) szót használja. Hiába utálják egymást, mivel egyidősek, ezért ők barátok.
A koreaiak általában formális nyelvet használnak az idegenekkel szemben, de mihelyst rájönnek, hogy azonos korúak, ezt az formalitást elhagyják, és sokkal kényelmesebben tudnak beszélgetni. És ez nem csak a nyelvvel van így, hanem viselkedéssel is.
Azonban, ez évre vonatkozik. Ha az egyik 1987. decemberében született, a másik 1988. januárjában, az már külön évet jelent, ergo ők nem egyidősek, hiába van csak egy év közöttük.
 
2.  Idősebbek (Hyung, noona, oppa, unnie)

Mivel Koreában elterjedt a Konfucianizmus (egyesek szerint jobban, mint Kínában!) ezért akár egy évvel is idősebbnek lenni azt jelenti, hogy kijár a TISZTELET. Ez persze nem azt jeleni, hogyha látunk valakit, aki egy két hónappal idősebb nálunk, akkor egy 90 fokos meghajlást, térdre borulást, és egy magasztos hangon kimondott Jeonha!-t érdemel (ez őfelségét jelent) :)
De az biztos, hogy az idősebbek magasabban vannak a ranglétrán, többet ér a szavuk, mivel az idősebbek bölcsebbek (legalább is elméletileg :D )
Szóval, ha egy céltalan 35 éves férfi vagy, aki semmit nem tesz hozzá a társadalomhoz, attól még a 19 éves, helyi boltban dolgozó srác nem szólhat le téged.
Ezért válik furává a helyzet, ha egy vállalatban fiatalabb a főnök, mint a dolgozók.



 3. Fiatalabbnak lenni (dongsaeng)

Fiatalabbnak lenni nem azt jelenti, hogy fogd be a szád, és állj be egy sarokba. Sok előnye van fiatalabbnak lenni. Ilyenkor az idősebbek úgy érzik, hogy szükséges vigyázni rád. Sokszor hazakísérnek, hiába laknak a város másik felén, vagy ha nehéz munkát végzel, meghívnak egy szaunába. Sokszor meghívják a dongsaeng-eket enni is. Szóval mondhatjuk, hogy fiatalabbnak lenni, egész jó kis kiváltságokkal járhat. De ne felejtsd el! Van olyan, akinél meg te vagy idősebb :)




4. Mikor a kor nem számít... annyira
- Általában, mikor közel vannak egymáshoz korban (+/- 1-3 év) az még nem jelet óriási szakadékot, hiába idősebb az egyik, attól még lehetnek barátok :)
- Közelebbi kapcsolatnál, ezt az egész rizsát ki is vághatjuk a kukába, mert ha nagyon közeli barát vagy egy koreaival, legyen idősebb, vagy fiatalabb, ugyan mi akadályozná, hogy barátok legyetek!?
- Üzleti kapcsolatban, próbálnak megértőek lenni a kultúráddal, és egészen jól kezelik ezt a korkülönbség témát.
- Minél idősebb vagy, annál kevésbé számít a kor. Egy év különbség sok két tinédzsernél, de szinte semmi két nyugdíjas között.

forrás: http://seoulistic.com/

Remélem tetszett, további szép hetet! Fighting~

3 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy megcsináltad, sok új dolog van benne számomra:)
    Csak egy valamit szeretnék kérdezni:ha van két legjobb barátnőm, (az egyik egy hónappal, a másik fél évvel idősebb), de ugyanabban az évben születtünk, hogyan kell szólítanom őket?
    A választ előre is köszi:D

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ha ugyanabban az évben születtetek, akkor "csinguk" vagytok, nyugodtan szólíthatod a keresztnevükön! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia,

    Nem írtál a parkapcsolatra jellemző korkülömmbségről.
    Pl jóval idösebb a nő mint a férfi, mondjuk több mint 10 év korkülönbség.
    Vagy ilyen nem létezik náluk?
    Válaszodat előre is köszönöm

    VálaszTörlés