2014. január 31., péntek

Noraebang- egy hely, ahol dalra fakadhatsz :)

Aki látott már legalább egy sorozatot, és az nem történelmi volt, akkor egészen biztosan belebotlott már ebbe a kifejezésbe, és nagyon jól tudja, hogy mi is ez pontosan.
De azok kedvéért, akik esetleg mégsem találkoztak volna vele, két szóba is le lehet írni: karaoke szoba. Nyilván nekünk sem idegen ez a kifejezést, még sincs olyan hagyománya a nyugati országokban ennek, mint Ázsiában.
Miután egy jót ettek és ittak a társasággal, szinte azonnal felmerül a kérdés, hogy hova menjünk most? És erre az egyik leggyakoribb válasz: a Noraebang!
Nagyon népszerű, a gyerekektől kezdve, egészen a felnőttekig.Ezeken a helyeken nem számít, hogyha nem tudsz énekelni, és hülyét csinálsz magadból a főnökeid előtt, ez a hely nem tartozik a munkához, ide jönnek levezetni a feszültséget.

Hogyan is van ez?

Egy órára tudod bérelni a szobát, persze nyugodtan maradhatsz még tovább, de az időt órákban mérik. Nem ritka, hogy valaki 4 óráig bent van. Általában innivalót is rendelnek ilyenkor, és rágcsálnivalót. Pár noraebang-ban egy óra bérlés magában foglalja az italt is.
Itt meg kell jegyezni, hogy a karaoke szobába tilos alkoholt bevinni, és fogyasztani. A legtöbb létesítményben lehet venni olyan dobozos italokat, amelyeket hasonlítanak a sörhöz, de csak sör ízűek!
Aki mégis bevinné az alkoholt, az komoly bajba is kerülhet, tekintve, hogy ez törvényellenes. Persze ez nem rettent vissza mindenkit.
A szobák természetesen hangszigeteltek, egyébként lehet, hogy meggyűlne a koreai rendőrség baja a csendháborítással. 
Miután kibérelték a szobát, valaki kiválaszt egy dalt a listából, beüti a kódját a gépbe, és egyedül énekel.
 Általában angolul is van menü ebben a gépben, át lehet váltani. Persze angol verzióba gyakran vannak olyan kifejezések, amik nem túl értelmesek, ezért egy oldal összeállított egy noraebang gép szótárat, itt meg lehet nézni: Noraebang kifejezések.
Dalok sok nyelven vannak, természetesen koreaiul, angolul, kínaiul, taiwani nyelven, és még sorolhatnám.
Gyakori, hogy az emberek táncolnak is, nem csak énekelnek. Legtöbbször nem éneklik végig a dalt, csak az első versszakot, és a refrént, utána dalt váltanak. Persze ha valaki nagyon belejön, akkor ugyan mi gátolná, hogy végigénekeljen egy számot?
Ha letelt az egy órád, akkor a gép leáll. Ilyenkor vagy meghosszabbítod a szobabérlést, vagy pedig távozol. Hétköznaponként hajnali kettőig, hétvégenként hajnali ötig vannak nyitva. Egy óra átlagosan 20.000 won.

Noraebang felszerelések:

1. Mikrofon
Persze, hogy kell lennie a kezedben mikrofonnak, hogy Ailee-nek, vagy GDragonnak érezhesd magad. A szobában persze sok hangszóró van, így még jobban beleélheted magad :)

2. TV képernyő a dalszöveghez
Legalább nem kell a dalokat fejből tudni, bár a Bigbang számában, az ominózus Fantastic Baby pár sorát még anélkül is tudnál kiáltani, miszerint: Bumshakalaka!
A képernyőn a szöveg még jelzi is, hogy épp melyik szót kéne kicsikarni magunkból, így szinte lehetetlen eltéveszteni. :)

3. Hangszerek
Ezek az általában csörgős, és ütős hangszerek azért vannak, hogy még jobban érezhesd magad, hogy a ritmust püföld, és miegyéb. Van olyan noraebang, ahol dobszett is van.

4. Fények
 Disco gömb, és egyéb színes, villódzó fények mennek, miközben énekelsz. Úgy érezheted magad, mint egy privát klubban.

Mik a legklasszikusabb énekek?
Az Allkpop oldal készített egy összeállítást erről, most azt a 10-et sorolom fel.
  • DJ DOC- Dance with DOC
  • Sechskies- Pom Sang Pom Sa
  • Wax- Please
  • Koyote- Innocent
  • BoA- Atlantic princess
  • g.o.d- Lie
  • Fly to sky - Missing you
  • 1TYM- Hot
  • Kim Bum So- I miss you
  • Kim Hyun Jung- Bruise
Persze ez csak egy összeállítás, ezen kívül még van ezer féle. Sok blogba beleolvastam most, a cikk kapcsán, és találtam olyat, aki a One direction What make you beautiful dalát szerette a legjobban énekelni, vagy CNBLUE-t, a lényeg az, hogy mindenki megtalálja a leginkább neki tetszőt, és akkor dalra fel!

És egy kis összeállítás a Seoulistic oldal alapján, pár jó tanács:
  •  Ne énekelj egyedül végig egy Queen albumot, engedj teret a többieknek is.
  • Keverjétek a stílusokat, mert lehet, hogy szeretsz balladákat énekelni, de azért ne azt nyomasd végig. :)
  • Ha látod, hogy a többieket untatja a te előadásod, és mindenki zavartan nézi a telefonját, akkor hagyd abba. Elvégre ez egy csoportos szórakozás, olyan dalt énekeljetek, ami mindenkinek tetszik.
  • Hagyd a többieket is számot választani.
 Remélem ezúttal is sikerült érdekes és új dolgokat megosztani veletek :) Köszönjük, hogy az olvasóink vagytok, további szép hetet! Fighting!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése