2014. január 26., vasárnap

Születésnapok Koreában

A születésnap mindenkinek az egyik legfontosabb nap az évben és hát ezzel Koreában sincsenek másképp. Azonban a dolgok egy cseppet eltérnek az itthon megszokottól. Lássuk csak, hogy is van ez! :)

1 éves születésnapi parti:
Más néven doljanchi(돌잔치), az egyik legfontosabb születésnap. Hogy miért is? Régebben, gyógyszerek és egyéb orvosi megoldások hiányában  nem sok gyerek élte túl az első évét. Ezért ha így történt hatalmas ünnepséget rendeztek neki. 
Ezen hagyomány útján a mai napig is ez a legnagyobb születésnapi parti. A szülők mindenkit meghívnak, az egész családot, barátokat, kollégákat, volt osztálytársakat és igen még a szomszéd Julcsa nénit is. Azonban van itt egy furcsa hagyomány. Ezen a bizonyos napon, leültetik a gyermeket és kitesznek elé dolgokat. A babának választania kell egyet, és úgy tartják az a dolog határozza meg a jövőjét. Például az egyik kedvelt dolog a pénz, ha ezt választja egész életében gazdag lesz. Ha tollat választja, minden bizonnyal nagyon jó tanuló lesz, talán ő lesz a következő Albert Einstein.A fonál a hosszú élet titka.
 Ezek a hagyományos dolgok közé tartoznak, manapság azonban bármit tehetnek a gyerek elé. Egy fakanál? Bizonyosan jó szakács lesz. Mikrofon? Ő lesz a következő aranytorkú énekes. 
Ajándék gyanánt pedig a szülők egy arany gyűrűt adnak gyermeküknek.
Ennyi emberre aztán persze rengeteg étel is kell, de amit minden egyes születésnapon muszáj(legalább is kellene) enni az a miyeokguk(미역국), vagyis az algaleves.

Algaleves


A többi születésnap:
Ha úgy gondolod, hogy milyen jó lenne a barátokkal ünnepelni a születésnapot, készülj arra, hogy bizony neked kell fizetni.Egy cseppet drága mulatság. Az ajándékok azonban minden bizonnyal kárpótolnak.:)


Ha 60 éves leszel...
A következő  fontos születésnap a hwangapjanchi(환갑잔치), vagyis a 60. születésnap. Ez az egy éves után a második legnagyobb születésnapi parti, mivel régen nagyon nehéz volt ilyen sokáig élni, így ez a hagyomány a mai napig is megmaradt.

Hány éves vagy Koreában?
Van valami amit úgy hívnak koreai év. De mi is ez? Azt jelenti egy-két évvel idősebb vagy.Miért is? Míg kicsiny baba, a mama hasában növekszik, telnek a hetek, hónapok. És mire megszületik máris egy éves lesz! És még hogy tetézzük a dolgokat mire eltelik az Újév(Holdújév~minden évben máskor van, idén február 1.) ezzel is egy évet gazdagodsz. De ha még Újév előtt volt a születésnapod, akkor nem kapsz évet.

Egyszerű a számítási módja:
(Ez az év - Te születési éved) +1 = Te koreai éved
Például:
(2014 - 1994) +1 = 21

Ha pedig nem akarsz számolgatni ezen az oldalon magától kiszámítja neked:

Ne aggódj ezek miatt az évek miatt, nem számít, hogy volt e már születésnapod vagy sem, mivel a koreai éved nem a születésnapod szerint hanem az éveid száma szerint számít! Szóval te hány éves vagy Koreában? :)

Ha tetszett( vagy ha nem akkor is) oszd meg velünk véleményed! :) Örömünkre szolgál, hogy olvasol minket nagyon szépen köszönjünk! Ezzel a kis cikkel szeretnénk minden olvasónknak boldog születésnapot kívánni 2014-ben és engedjétek meg, hogy szerkesztő társamnak Kang Mi Ah-nak a közeljövőben esedékes születésnapja alkalmából Boldog születésnapot kívánjak! :) 생일 축하해요!
Fighting!~^^

Katt a képre!



3 megjegyzés:

  1. Kang Mi Ah! Boldog születésnapot kívánok! :)

    VálaszTörlés
  2. Thank you for being such a great leader. The other team members and I are really inspired by your actions.

    VálaszTörlés