2013. december 22., vasárnap

A koreai won arcai

Ha Dél-Koreában járunk, óhatatlanul belebotlunk majd a fizetőeszközükbe, a won-ba. Az ottani pénznem értéke, a mi forintunk cirka egy ötöde, vagyis ami nálunk 20 forint, az náluk 100 won.

Ha megnézzük a fizetőeszközeiket, ott is megtalálhatunk papír és fémpénzt. De kik vannak ezeken rajta? Lehet, hogy egy külföldinek nem sokat mondanak, de Korea történelmének igen fontos szereplői. Szóval pillantsunk csak rá ezekre a történelmi alakokra!

50 000 won (bankjegy)


Shin Saimdang (신사임당)
(1504-1551)

Az egyetlen nő, aki koreai pénzen szerepel. És nyilván nem azért, mert az 1500-as években megnyerte a Miss Koreát. 
Shin Saimdang kalligráfus , író, költő, és minden egyéb művészetben járatos nő volt. De amiben a legjobban teljesített, az, hogy feleségnek és anyának is kiváló volt.
Nem utolsósorban ő volt az édesanyja az 5000 wonon látható Yulkoknak, aki az ország legnagyobb tudósa volt. Így ha vér szerint nézzük, azt is mondhatjuk, hogy Saimdang másfél bankjegyen van rajta :)


10 000 won (bankjegy)


Sejong király (세종대왕 – Sejongdaewang)
(1397-1450)

Aki egy kicsit is járatos Korea történelmében,  az legalább hallásból ismeri Sejong király nevét. De aki már képeket nézett Szöulról, az is nagy valószínűséggel látta már. Igen, ő az a nagy, mega bácsi, aki a város szívében trónol. (itt megtekinthető, ha még nem látta valaki )
De hát nem ok nélkül van ott, hisz az egyik leghíresebb királya a Csoszon kornak. Ő volt az, aki az asztalra csapott, és mondta, hogy Koreának bizony saját írásjegyek kellenek, mert a kínai betűk nem elég egyediek... (jó, valószínűleg más gondolatok is jártak a fejébe, de én ezt olyan jól el tudom képzelni :D ) Egyszóval ő alkotta meg a Hangeul ABC-t, amit elmondása alapján "tehetséges emberek egy délelőtt megtanulhatják, de a félkegyelműeknek is legfeljebb 10 nap szükséges."

5 000 won (bankjegy)

 
Yi I (이이), azaz Yulgok (율곡)
(1536-1584)

A mamit már láttuk az 50000-es bankjegyen, hát itt a fia.
A hapsi bizonyára IQ ninja volt (és most a szó jó értelmében). 3 évesen már olvasott, 7 évesen klasszikus konfuciánus órákat vett, 13 évesen letette az állami irodalmi vizsgát, 16 évesen úgy döntött, hogy buddhizmust fog tanulni és a hegyekbe költözik. Ezek után joggal kérdezhetnénk: Nem volt ennek gyerekszobája? Nem, nem volt. És a Super Mario Brothers-el sem játszott... :)
 Jártas volt politikában, irodalomban, Neo-konfúciánus tanításai híresek. Nem hozok rá példát, valószínűleg mi az ilyesmit nem értenénk...
Az Imdzsin (1592-97) háború előtt javasolta  hadsereg fejlesztését, mert gyanította, hogy a japánok támadni fognak. Persze mikor tényleg támadtak, akkor verhették a hivatalnokok és egyéb tisztviselők a fejüket a falba, hogy miért nem hallgattak rá...

1 000 won (bankjegy)



Yi Hwang (이황), azaz Toegye (퇴계)
(1501-1570)

Két híres koreai csodagyerek volt. Az egyik Yulgok, az 5000 won arca, a másik a tanára, Toegye. Konfucius írásait tanulta 12 évesen (én ebben a korban a Harry Pottert olvastam),  és 18 éves korára, mikor mi a gimit fejezzük be (sok tanulással, és marha nagy szerencsével :D ), ő már megírta a legfőbb műveit.
Különféle pozíciókat töltött be, még egy jól hangzó 'titkos királyi felügyelő' poszt is lapult a zsebében.
Szintén Neo-konfuciánus tanításokkal foglalkozott, mint Yulgok. És annak ellenére, hogy tanár-diák viszonyban voltak, egy idő után vetélytársak is lettek, mint tudósok.


Fémpénzek



100 won

Yi Sun-shin admirális (이순신)
(1545-1598)

Yi Sun Shin/ Lee Soon Shin admirálist kultusz övezi a félsziget mindkét felén. (gigantikus szobra Szöulban: itt látható) Ami nálunk Hunyadi János, az náluk Lee Sun Shin.
Ő volt az, aki az előbb említett Imdzsin háborúban a japánok ellen győzedelmes tengeri csatákat vívott. De ezt sem akárhogy. Bevetette az új fejlesztésű Ko buk son hadihajót, ami a világ első páncélozott  hajója, tüskékkel, ágyúkkal, és sárkányfejjel. ( a hajó az 5 wonon látható)
Hollywood-i filmbe illő pillanata, mikor mindössze 13 hajóval győzelmet aratott a 133 hajós japán flotta ellen.
Erre csak azt tudom mondani: 
Lee Soon Shin is the best!
Várjunk... hogyan?
(Fejlődj még egy kicsit IU, hogy olyan lehess, mint a híres admirális... :D )





A többi érme



1 won  – Rose of sharon (무궁화) – Dél- Korea nemzeti virága (itt látható).
5 won  – Teknősbéka hajó (거북선) – Lee Sun Shin hajója  (itt látható)
10 won  – Dabotap Pagoda (다보탑) – Bulguksa kolostor egyik pagodája ( itt látható )
50 won  – Rizs szár
500 won  – Vörös koronás daru (두루미)

Remélem ezen keresztül is közelebb hoztam hozzátok Koreát, és a történelmüket.  Ezek után, ha ott járunk, már tudhatjuk, hogy melyik pénzen ki szerepel, és hogy ezek fontos szereplők voltak a történelmükben.

Ha van valami történelemben, kultúrában, hagyományban, amiről szívesen olvasnátok még, írjátok meg, és igyekszünk azoknak is utána nézni. Addig is FIGHTING~ *-*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése