2013. december 31., kedd

Koreai újév

Az Újév talán az egyik legjelentősebb koreai ünnep. A Gergely naptár szerinti Újévet is ünneplik, de a Seollal (설날)  vagyis a Holdnaptár szerinti Újév igazán fontos esemény. Ez minden évben az első hónap első napja, ez 2014-ben január 31.-re esik, 2015-ben pedig február 19.-re. Megpróbáltam összeszedni, hogy hogyan is néz ez ki pontosan.^^

1.A különbség:
Míg Nyugaton az Újév a barátokkal való ünnepléssel telik, addig Keleten az Újév, a család ünnepe. Összegyűlik a család apraja-nagyja. Felkeresik szülővárosukat és megkezdődnek az előkészületek.




2.Előkészület:
Maga az ünnep 3 napos. Az előkészületek közé tartozik a bevásárlás, az útvonal megtervezése, fontosabb dolgok beszerzése. Az áruházak ez idő tájt megtelnek emberekkel, hatalmas tömeg...Úgy tudom elképzelni mint nálunk karácsony előtt pár nappal, mindenki rohangál tonnányi élelmiszerrel, mintha világvége lenne legalább. :D


3.A tisztelet:
Ilyenkor sor kerül az ősökre való megemlékezésre is, ezt a szertartást nevezzük chesa-nak(제사).Az eltávozottak emléktábláit egy asztalra teszik, ezek köré ételeket tesznek, majd tiszteletüket fejezik ki.


4.A viselet:
A Seollal alatt a család általában a tradicionális ruhát, a hanbokot(한복) ölt magára. Én személy szerint imádom ezt a viseletet, hihetetlen gyönyörű és meglepően kényelmes.



5.Az ételek:
Mint már említettem az előzőekben, az előkészület nagyon fontos. Ehhez tartozik az étel elkészítése is, ami a nők feladata.Jellemző étel a tteokguk(떡국). Ez egy olyan fajta leves, melybe összedarabolt rizssütemény kerül.A hagyomány szerint aki ebből az eszik, annak az életkorához egy újabb év adódik. Ezért gyakran viccelődnek ezzel a kérdéssel: Hány adag tteokguk-ot ettél már? "Vicces" módja, hogy megkérdezzék hány éves valaki, haha.
:D (Koreaiul biztos jobban hangzik).


6.세배 ('sebae'):
Seollal napján a család gyerek tagjai szertartásosan fejet hajtanak az idősebbeknek ezzel fejezve ki tiszteletüket és így kívánnak boldog újévet felnőtt rokonaiknak. Ezért cserébe pénzt, apróbb ajándékot kapnak viszonzásul. Ezt nevezzük sebae-nek(세배).


7.Játékok:
Az ünnephez tradicionális játékok is kapcsolódnak. Ilyen például a yeonnaligi 
(연날리기), avagy a papírsárkány eregetés amit apa s fia játszanak.
yeonnaligi(연날리기)
 Fiús játék még a jegichagi (제기차기) ami legjobban a dekázáshoz hasonlít. 
jegichagi (제기차기)
A lányok általában a neolttwigi (널뛰기), ami pedig a libikókára hasonlít, azonban ezen nem ülnek, hanem ugrálnak és így a levegőbe repítik egymást( szárnyam sincs mégis szállooook, egy kis Jégkorszak hupsz :D)
neolttwigi (널뛰기)

Az egész családot pedig a  yunnori (윷놀이) nevű játék hozza össze, ami egy tradicionális koreai táblajáték.
yunnori (윷놀이)

8.Ajándékozás:
Holdújévkor az ajándékozás sem maradhat el, előszeretettel ajándékoznak pénzt illetve ajándékkártyákat is. Népszerű ajándék még a szülőknek  ginseng, a méz, ajándékkosarak és különféle szépítkező szereket.


9.Boldog Újévet!
Koreaiul: 새해 복 많이 받으세요!( ' Saehae bok manhi badeuseyo!)
Ez annyit tesz: Részesüljenek több szerencsében az Újévben!




10. A Ló éve:
Érdekességképpen( és mert kellett egy 10. pont is :D) gondoltam írok egy kicsit 2014-ről is ami a kínai horoszkóp szerint, ami a holdévek szerint határozza meg a csillagjegyeket, a ló éve lesz.Ebben az állatövben a hangsúly legfőképpen a kikapcsolódásra és a szórakozásra tevődik. A Ló jegyében születettek energikus és gazdag személyek általában. A Ló éve 2014. január 31-től 2015. február 18-ig tart majd, ez az időszak az emberekre általában igen jó hatással lesz. Mindenképpen érdekes...:)





Ha kíváncsi vagy te minek az évében születtél! :) A képre kattintva pedig megtudhatod, hogy ez mit is jelent pontosan!

 Érdekes videók az Újévvel kapcsolatban:



Így a végére érve remélem érdekesnek találtátok ezt a kis szösszenetet. Bármilyen véleményt örömmel fogadok! Nézzétek meg régebbi bejegyzéseinket is, jó szórakozást az oldalon, további szép napot. Fighting!~^^
Utóirat: Köszönjük, hogy velünk tartottatok 2013-ban és NAGYON BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK! :)

1 megjegyzés: