2013. december 16., hétfő

Koreai karácsony

Mint mindenhol a világban, Koreában is más a karácsony. Gondoltam utánanézek, hogy mennyiben is különbözik a mienktől, szóval ha érdekel akkor jó olvasást és szórakozást! :)

1.Ünneplik e a karácsonyt?
Mondhatjuk, hogy igen, bár tőlünk eltérő módon. A karácsony ott nem a család ünnepe, hanem inkább a szerelmeseké. A fiatalok ilyenkor a párjukkal töltik az ünnepet, de persze mindenki talál magának programot.


2.Mit csinálnak ilyenkor?
Ha úgy vesszük a Karácsony és az Újév felcserélődött náluk.( Karácsony=buliii, Újév=család)
 A karácsonyt ünnepléssel, mint már előbb említettem a szerelmesek együtt töltik. Az éttermek forgalma is ilyenkor fellendül, kevesen töltik otthon ilyenkor az idejüket.


3.Mikor?
Dél-Korea az egyetlen olyan Kelet-Ázsiai ország, ahol a karácsony hivatalosan is ünnepnap(szünnap), ez a december 25.-e.


4.Ételek:
Magyarországon halászlé, Amerikában pulyka, Dél-Koreában pedig a karácsonyi tortának van keletje. Minél cukibb, annál jobb. ^-^5. Ajándék???
A télapó a gyerekek körében elterjedt, az ő neve 산타 할아버지( santa haraboji). Ő viselhet piros, de kék ruhát is.A gyerekek úgy ismerik őt mint egy jóságos nagyapót, aki ajándékot ad nekik. Koreában inkább Újévkor ajándékoznak az emberek, akkor sem nagy ajándékra kell gondolni, leginkább pénzt adnak egymásnak.


6.Karácsonyfa: 
Nem jellemző a karácsonyfa, néhány család állít fát, és azok közül is inkább a keresztények.
 
Vagy ők beöltöznek fának? Erre nem is gondoltam! :D


7.Fényáradat: 
Ha már nincs karácsonyfa, akkor legalább a város ússzon fényárban. A boltoknak ilyenkor ez jó marketingfogás, hiszen egy gyönyörűen kidíszített, kivilágított boltba ki ne térne be szívesen. :)

8.Zene: 
És persze a karácsonyi hangulathoz a jó kis zene sem maradhat el! :)

EXO- Miracles in December
JYP Nation- This Christmas
Thunder ft. IU-Merry Christmas in advance
DBSK-Love in the ice
Super Junior- First snow9.Boldog karácsonyt koreaiul:
 메리 크리스마스(meh-lee keu-lee-seu-mah-seu)~ Boldog karácsonyt!

즐거운 크리쓰마쓰 (jeul-kkeo-un keu-ri-sseu-ma-sseu)~ Élvezetes karácsonyt! (Joyful Christmas)10.
Még nincs egészen itt, de azért így előre is boldog karácsonyt mindenkinek! :)
És hogy én mit szeretnék karácsonyra? Háááát.....:D


 Egy kis érdekesség még így a végére:Ha tudtok esetleg még valamit, amit kihagytam volna, akkor nyugodtan írjatok komiba, e-mailbe vagy facebookon! További szépséges napot és hetet kívánok minden olvasónknak! Fighting!!!~^.^


 

1 megjegyzés: